„Parem suutäis soolast kui maotäis magusat”, ütleb rahvatarkus. Kuid suutäis soolast võib anda juba pool või veelgi enam kogu päevasest soovituslikust soolakogusest. Tervise seisukohast on meil soolas sisalduvat naatriumi kindlasti vaja, kuid enamik inimesi saab seda soovituslikust umbes kaks korda rohkem. Osadel inimestel võib see omakorda kaasa tuua vererõhu tõusu ning suurenenud riski südame-veresoonkonnahaigustesse haigestumiseks. Kui palju me soola vajame, kust me seda saame ning kuidas saaksime soola tarbimist vähendada?
Sool ehk keedusool koosneb 40% naatriumist ja 60% kloorist. Triiki täis teelusikatäis soola kaalub umbes 5 g ja sisaldab ligikaudu 2000 mg naatriumi. Just naatriumi liigtarbimine on tervisele ohtlik.
Soola (NaCl) ööpäevane vajadus täiskasvanud inimese jaoks on erinevatel andmetel 2,5–6 g, teatud juhtudel kuni 8 g ja see sõltub:
- kehakaalust,
- füsioloogilisest seisundist – oksendamine, kõhulahtisus ning haigused suurendavad reeglina naatriumi vajadust,
- kliimatingimustest,
- füüsilisest aktiivsusest – higistamisel naatriumi vajadus suureneb,
- neerude võimest imendada naatriumi tagasi,
- toitumisviisist – taimetoitlastel võib tekkida kergemini naatriumi puudujääk.
Vaatamata soovitustele ning pidevale inimeste teavitamisele vähendada soola ja soolaste toitude tarbimist, tarbitakse Euroopas keskmiselt 10–15 g soola päevas.
Et soola tarbimist vähendada:
- tarbi vähem keedusoola,
- tee endale selgeks, millised toiduained sisaldavad palju soola ja valida vähem soolaseid,
- võimalusel valida sarnaste toiduainete seast väiksema soolasisaldusega variant, selle kohta leiab info pakendit,
- vali võimalikult vähe töödeldud toiduaineid:
– valmista toitu värsketest või külmutatud toiduainetest, sest nende soolasisaldus on väiksem,
– töötlemata liha, kana ja kala sisaldab vähem soola, kui suitsutatud ja soolatud,
– pikaajaliseks säilitamiseks mõeldud toiduained sisaldavad tavaliselt rohkem soola. Vältida tuleks konserve jm valmistoite. Konserveeritud toiduainete ostmisel otsi vähese soolaga või soolata valmistatuid, - vahepaladeks vali puu- ja köögiviljad alternatiivina soolastele suupistetele,
- salatite valmistamisel kasuta õli või mahla, sest salatikastmetes on tavaliselt palju soola,
- toidu maitsestamiseks kasuta soola asemel kõikvõimalikke ürte ja maitseaineid, kuigi ka need võivad sisaldada soola, aga vähem:
– paprika ja tšillipipar suppidele,
– karri, petersell ja küüslauk kanaroogadele,
– loorber, pune ja küüslauk kastmetele - enne sööma hakkamist ära lisa lauas toidule soola. Siin aitab väiksemate aukudega soolatops või see, kui soola lauale ei panegi,
- einestamisel kodust väljas, kas siis restoranis või tööl, palu endale valmistada vähemsoolast toitu.
Harjumine magedama toiduga toimub kiiresti. Soola tarbimise mõistlik vähendamine ei ole tervisele ohtlik. Keedusoola, sisuliselt naatriumi ja kloori puudust ei pea tasakaalustatud segatoitu tarbivad inimesed kartma.
Suurimateks naatriumi allikateks on keedusool, puljongipulber, valmistoidud, konservid, soolatud ja suitsutatud tooted, juust, leib, lihasaadused, oliivid, ketšup.
Umbes 1 g soola (päevane maksimaalne soovitus 5–6 grammi) sisaldub näiteks:
- 2 g puljongipulbris,
- 8 g soolaheeringas,
- 15 g oliivides,
- 40 g ketšupis, soolakurgis, kartulikrõpsudes või maisihelvestes,
- 50 g suitsusingis või viinerites,
- 50 g rosoljes,
- 60 g verivorstis,
- 90 g juustus või leivas.
Allikas: Toitumine.ee